Återhämtning

Hur funkar återhämtning?

Återhämtning är egentligen inte så krångligt. Rent krasst kan man säga såhär: det finns nästan inget som tar lika mycket energi som att bygga muskler. Har man tränat behöver man förse kroppen med material av att bygga upp musklerna med och med energi för att processen ska fungera; proteiner och kolhydrater.


Michael Svensson från Idrottsmedicin i Umeå förklarar hur och varför:


Hur det hänger ihop

 – från träningspasset, till det du äter, till när du inte gör nånting alls.

  1. Träning - När du tränar frigör kroppen kolhydrater och bryter ner muskelprotein för att komma åt energi.
  2. Kost - Genom att fylla på med både Kolhydrater och protein efter träning tillför du den energi kroppen  behöver för att undvika nedbrytning av muskler.
  3. Vila - Sov ordentligt och planera alltid in vilodagar i träningsschema för att ge muskelcellerna chans att bygga upp sig efter ett hårt träningspass.

Kost och näring

Näring och vätska är av lika stor vikt för din träning som den fysiska ansträngningen. Både för utförande och resultat. All energi som dina muskler förbrukar kommer från maten du äter. Naturligtvis bör du då se till att få i dig tillräckligt mycket energi, annars riskerar du att försvaga din kropp, vilket i sin tur ökar risken för skador och sjukdomar.

Normalt bör man äta 4-5 gånger om dagen, men det behöver inte alltid vara stora middagsmåltider. Mycket av de viktigaste ämnena kan du få i dig genom att äta rätt sorts mellanmål.

Före träning

Du bör äta 1-2 timmar före träningen för att kroppen ska hinna ta upp energin i maten. Är dessutom magsäcken full med mat kan det vara svårt att träna och du kan bli illamående under träningen.

Under träning

Under träningen är det bra att få i sig vätska. I första hand dricker du för att få i dig tillräckligt med vatten. Varje människa behöver minst två liter per dag. För en timmes intensiv träning bör du dricka ytterligare minst 1,5 liter för att ersätta kroppens förbrukning.

Återhämtning efter träning

Efter träning har kroppen förbrukat stora mängder kolhydrater. Blodsockernivån är låg vilket gör att kroppen bryter ner muskler för att snabbt komma åt energi. För att förhindra detta måste vi snabbt tillföra både kolhydrater och protein direkt efter träning, helst inom 30 minuter.

Muskler är de mest energikrävande delarna av människokroppen. Ju mer muskelmassa kroppen består av desto mer kalorier förbränns. Det betyder att vilket mål du än har med träningen är det viktigt att inte låta ansträngningen bryta ned musklerna.